Butlletí Secció de Ciències i Tecnologia, març 2020

Destacats
10 de març, 2020
Preguntes freqüents per a una intel·ligència artificial ètica

Comencem un cicle que vol reflexionar sobre l‘impacte de la tecnologia i les seves conseqüències ètiques o socials. Hem creat, per conduir de la millor manera una comissió d’experts en aquest àmbit que ens ajudin a concretar i enfocar de la millor manera aquest debat.
Vivim en una societat cada dia més controlada per la intel·ligència artificial. El nostre futur l’estan construint els sistemes automàtics que ens estalvien temps i faciliten la vida. Però sabem que aquest funcionament ens mostra una realitat esbiaixada. El pròxim dimarts 10 de març, a les 19 hores, a la sala Verdaguer, tindrem a Karma Peiró, periodista especialitzada en Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), que ens parlarà d’un tema tan candent com és l’impacte de l’anomenada intel·ligència artificial en el nostre dia a dia.

27 d’abril, 2020
La tecnoètica, de la filosofia a la tecnologia, un debat necessari

La tecnologia és la ciència aplicada a la resolució de problemes concrets, per la qual cosa, al contrari que la ciència, que fonamentalment intenta conèixer millor el món, la tecnologia pretén, a més, actuar sobre ell i canviar-lo. Segons l’opinió de molts tecnòlegs, aquests canvis han d’aconseguir millorar la nostra civilització, la qual cosa converteix l’aplicació de la tecnologia en una activitat ètica. Aconseguir un món millor, però, no és una tasca fàcil i no s’aconsegueix únicament aplicant els coneixements tecnològics existents, cal una reflexió ètica al respecte.
El 27 d’abril, sota el títol “La tecnoètica, de la filosofia a la tecnologia, un debat necessari”, tindrem l’oportunitat de debatre amb dos experts, tant des del punt de vista filosòfic com el de la transformació digital i consocis de l’Ateneu, en Ramon Alcoberro i en Genís Roca. Els ponents debatran sobre la importància d’analitzar aquest impacte amb una mirada oberta i transdisciplinar.

Tallers

Proposta de tallers de coneixement

Davant la proposta de diferents socis, obrim la possibilitat de treballar de manera més intensiva, programant diferents tallers amb temàtiques concretes, i a un nivell de coneixement més alt del que venim programant a manera de difusió. En concret, volem engegar uns primers cicles dedicats a la “Ciència a debat”, la proposta és a càrrec del soci de la secció Joan Fonollosa, @joanfonollosa. Es tractaria d’unes trobades/taller, amb grups d’unes 10/12 persones per treballar i aprofundir aquesta temàtica.
La segona proposta ens la fa en Xavier Ávila, també soci de la Secció, que ens proposa també un cicle, per conèixer i aprofundir en el món de la Física Quàntica. A través de cinc sessions podrem endinsar-nos en aquest fantàstic món.
Si esteu interessats a seguir i assistir alguna d’aquestes dues propostes ens ho podem fer saber al correu:
ciencies@ateneubcn.cat

Estem oberts a noves propostes d’activitats en aquest o altres formats.
Davant les limitaicions dels espais que tenim a l’Ateneu, també estem en converses amb altres institucions perquè la manca d’espais no limiti les activitats de la secció. Qualsevol proposta o suggeriment en aquest sentit serà benvinguda.

Participació socis

Algunes eines de participació socis

Per tal d’apropar la participació als socis a les activitats de la secció obrim noves opcions per facilitar aquesta participació. La primera és el canal Telegram que podrà permetre tant les preguntes, els suggeriments i els debats en línia, com les aportacions i preguntes en els actes que organitzem, estigueu o no presents en aquests actes. Podem incorporar-vos aquest canal mitjançant aquest enllaç:

https://t.me/joinchat/AAAAAE2ZyoLge8HKuQ_Epg

Un altra nova opció que obrim a partir del pròxim acte del dia 10 és la possibilitat de seguir-ho en directe, amb la capacitat de formular qüestions i propostes de manera personalitzada. Aquest canal de videoconferència s’oferirà quan el soci o demani al correu ciencies@ateneubcn.cat

Us recordem que per seguir-nos a les xarxes ho podem fer a:

Twitter: @CienciaAteneu
Blog: ciencia.ateneubcn.cat
Facebook: https://www.facebook.com/CienciesiTecnologia/
Instagram: cienciesitecnologia

Grup de Tecnoètica

Creació d’un grup d’experts en tecnoètica

Tal com ja us comentàvem, tenim el plaer d’anunciar-vos la creació d’un grup d’experts que ens ajudaran en la reflexió i programació d’activitats relacionades amb la difusió de la importància de posar la mirada humana, crítica i ètica, als avenços i nous desenvolupaments que ens està portant la tecnologia i, de manera més intensiva les anomenades TIC, Tecnologies de la Informació i Comunicació. Aquest grup està compost per les següents persones:

·       Artur Serra
·       Genis Roca
·       Ivan Caballero
·       Josuè Sallent
·       Karma Peirò
·       Marc Torrents
·       Ramón Alcoberro
·       Ricardo Baeza-Yates
·       Susana Finquelievich

Podeu consultar els seus CV als enllaços associats.
Moltes gràcies per la seva disposició a aportar el seu coneixement en aquest àmbit.

Formació creació de blogs

Identitat digital i coneixement amb la fundació .cat

La Fundació .cat, ens ofereix la possibilitat de fer una formació, dirigida a socis de la secció de Ciències i Tecnologia, ensenyaran com podem tenir una presència personal a la xarxa sota un domini propi .cat i, a més a més, que aquesta presència es concreti en un lloc web personalitzat. Aquesta formació serà de nivell bàsic per ajudar a fer el “salt a la xarxa” a les persones que encara no s’han atrevit a fer-ho.
Els socis interessats ens ho podem comunicar al correu:
ciencies@ateneubcn.cat
Si tenim prou solicituts procedirem a programar aquesta formació.

Microacreditacions per l’assistència i aprofitament de les activitats de la Secció de Ciències i Tecnologia

El nostre consoci, Jordi Ascensi, @jordiascensi, ens està ajudant a tirar endavant la proposta de la creació de microacreditacions que aniran lligades a l’aprofitament de les nostres activitats. Farem una primera prova en l’activitat programada el pròxim 10 d’abril. Us anirem informant amb més detall d’aquesta molt interessant iniciativa.

Secció Ciències i Tecnologia de l’Ateneu Barcelonès.

Canuda, 6 – 08002 Barcelona
Telèfon 93 343 61 21 Fax 93 317 15 25 ciencies@ateneubcn.cat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s