Cicle “De la imatge a la ciència, de la ciència al disseny”

Taller de Disseny Crític amb La Mandarina de NewtonEn paral·lel al cicle “Les imatges de la ciència” es van dur a terme una sèrie de tallers de disseny crític進化 – De la imatge a la ciència, de la ciència al disseny” amb l’objectiu de descodificar imatges del passat i dissenyar objectes que apunten al futur, per abordar reptes d’alt contingut científic del present. Aquest projecte va nèixer de la col·laboració entre l’Ateneu Barcelonès i l’Espai Mandarina, i es va dur a terme des de desembre del 2012 fins l’abril del 2013, en aquests dos espais.

La iniciativa consistia en un cicle de xerrades sobre les imatges de la ciència i un seguit de tallers de disseny crític, gratuïts i oberts al públic no especialitzat. Al cicle “Les imatges de la ciència”, quatre historiadors van explorar la cultura visual de la ciència, a través de l’anàlisi de quatre imatges de la història de ciència (podeu veure l’entrada aquí). Durant el taller 進化 – De la imatge a la ciència, de la ciència al disseny, un dissenyador i un científic van treballar amb els participants en l’aplicació del disseny crític al problema de la contaminació interna, una qüestió amb dimensions científiques i polítiques complexes.

Els participants van poder reflexionar sobre com s’han plasmat visualment alguns dels moments-clau del passat, en els quals la ciència ha jugat un paper crucial. A més, van posar-se ma a la obra, per traduir alguns reptes d’alt contingut científic de l’actualitat en objectes de disseny crític: una manera per imaginar el futur a través del coneixement del disseny. Entre d’altres temes, es van abordar els espais de la ciència, el coneixement del cos, la química en context, la ciència i el gènere, la visió microscòpica i l’ADN com a icona cultural. El projecte va comptar amb la participació, entre d’altres, d’Agustí Nieto Galán, director del Centre d’Història de la Ciència de la Universitat Autònoma de Barcelona (CEHIC-UAB), els dissenyadors Roger Ibars i Lisa Ma que van introduir el disseny crític i especulatiu, i en Miquel Porta, expert en contaminació interna exposà les bases científiques de la impregnació del cos per part de compostos tòxics de l’entorn, que contribueixen a causar algunes malalties que ens afecten.

Podeu veure com es va desenvolupar el taller mitjançant el vídeos de La Mandarina de Newton o bé aquesta entrada al seu blog.

進化 (jìnhuà) és una paraula xinesa que vol dir evolució humana, se sol utilitzar en referències a quin aspecte tindrà l’organisme humà en el futur.

Aquí teniu més informació sobre el disseny crític:

El disseny crític és una aproximació iniciada per Anthony Dunne i Fiona Raby, com a una forma de reflexió sobre els valors, actituds i pràctiques d’una cultura, entesa aquesta per definir un grup social extens. Exemples d’aquesta tendència són els robots domèstics amb personalitat de Dunne i Rabby, el ratolí transgènic amb un gen d’Elvis Presley, fet pels alumnes dels dos dissenyadors, la màquina que fa crispetes una a una de la Escola Cantonal de Disseny d’Art de Lausanne, o un mòbil que crea espais de silenci, dissenyat pels alumnes de CoCreating Cultures, una iniciativa de La Mandarina de Newton. La ciència i la tecnologia son una font inesgotable de nous conceptes, que s’escapen a les percepcions habituals i les conseqüències dels quals ens costa d’imaginar. Per tant, creuar els móns de la ciència i del disseny permet fer una reflexió conjunta sobre el futur.

Taller organitzat per: Espai Mandarina, un espai gestionat per La Mandarina de Newton SL per activar projectes híbrids entre l’Art, la Ciència, la Tecnologia i el Disseny. Treballa tant en projectes d’innovació i transformación tant el l’àmbit cultural i educatiu com organitzatiu.

Facilitadors del tallers: Irene Lapuente i Ramon Sangüesa, de La Mandarina de Newton SL.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s