Cicle “Ciència en temps de recessió”

El cicle “Ciència en temps de recessió“, dut a terme entre els mesos de novembre del 2012 i gener del 2013, va fer un balanç de la situació de la ciència a Catalunya, Espanya i Amèrica Llatina, en l’actual periode de profunda recessió i dràstica reducció de la inversió en investigació científica.

Dimecres, 7 de novembre 2012, a les 12:00 h. Sala Oriol Bohigas

La ciència a Catalunya a la propera legislatura. Debat de la campanya de les eleccions al Parlament de Catalunya 2012
Ponents: Antoni Castellà (CiU), Marina Geli (PSC), Pere Chumillas (PPC), Albert Castellanos (ERC), Marta Ribas (ICV-EUiA), Joaquim Elcacho (moderador).

Representants dels partits amb grup propi al Parlament de Catalunya van respondre a les preguntes de la premsa i del públic sobre la seva política de recerca i desenvolupament i sobre els seus programes en aquest àmbit durant la campanya a les eleccions al Parlament de Catalunya del 2012.

Si us vau perdre l’acte, el podeu veure aquí

Acte co-organitzat amb: Associació Catalana d’Entitats de Recerca (ACER), Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona (RACAB), Associació Catalana de Tecnologia (ACTEC), Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP)

Dijous, 13 de desembre 2012, a les 19,30. Sala Sagarra

La ciencia i la innovació a Espanya, de la transició a la crisi
A càrrec de José Molero, catedrètic d’economía de la Universidad Complutense de Madrid

El món de la ciència a Espanya ha canviat radicalment des de l’arribada de la democràcia. El volum d’inversió, el personal, les infraestructures, les publicacions i altres indicadors li serveixen al ponent per dibuixar les grans línies d’aquest canvi. Quins han estat els sectors de major creixement? Quins anys s’ha impulsat més la ciència? Com ha afectat això a les infraestructures i el personal? Una part important de la xerrada se centrarà en posar de manifest el dràstic canvi de tendència inaugurat per la recessió i les retallades en els darrers anys, i les conseqüències que pot tenir en el la ciència i la innovació a Espanya.

Podeu tornar a veure l’acte aquí

Dimarts, 29 de gener 2013. Sala Oriol Bohigas

Ciencia a l’Amèrica Llatina: mapes i trajectòries
A càrrec de Jesús Sebastián, Investigador CSIC i consultor internacional

El mapa actual de la ciència a Amèrica Llatina presenta illes d’excel·lència i oceans de molt baix desenvolupament. A partir dels anys ’90 del segle passat, la ciència i la tecnologia s’incorporen al discurs polític dels països llatinoamericans. Al nou segle, la “innovació” inunda aquest discurs. No obstant això, la seva expressió real és desigual en els enfocaments i en la velocitat d’avançament dels diferents països. En aquesta xerrada, explorarem els factors comuns que han obstaculitzat el desenvolupament científic de la regió: l’escassa demanda de R + D per part dels sectors productius i els agents socials, i la debilitat de les institucions encarregades de la política científica. Com a conseqüència, s’ha produït un desenvolupament científic autocentrat en la pròpia comunitat científica.

Podeu veure el vídeo de l’acte aquí i recuperar els tuits que es van generar durant la conferència aquí

Acte co-organitzat amb: Casa Amèrica Catalunya

Cicle organitzat en col·laboració amb l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s