El cicle “Teràpies de cinema” ens va donar la oportunitat de gaudir d’una segona edició durant el mes d’abril del 2013. Seguint la filosofia de l’anterior, aquest cicle va explorar el paper que juga el coneixement científic i mèdic al cinema. I la generació, circulació i gestió d’aquest coneixement a través de la gran pantalla. En definitiva, el cicle explora com la cinema reflexiona sobre la ciència i la salut, i com contribueix als processos de construcció d’aquest coneixement.
1. Presentació del cicle: la fascinació de la por
Dimarts, 2 d’abril 2013, 19,30 h. Sala Oriol Bohigas
Ansiktet (Ingmar Bergman, 1958), és una invitació a explorar, des d’un punt de vista històric, les complexes relacions entre el cinema i els processos de generació i gestió del coneixement científico-mèdic.
Debat moderat per: Carlos Tabernero (CEHIC). Podeu veure la presentació i discussió de la pel·lícula aquí
2. Històries d’àtoms
Dimarts, 9 d’abril 2013, 19,30 h. Sala Oriol Bohigas
A is for Atom (Carl Urbano, 1953) i The war game (Peter Watkins, 1965), són dues pel·lícules pràcticament desconegudes per al gran públic. No obstant això, i sobretot gràcies a la possibilitat de ver-les conjuntament, ens ofereixen la possibilitat d’endinsar-nos als complicats i sovint contradictoris mecanismes de construcció cultural de la física nuclear a mitjans del segle passat.
Debat moderat per: Xavier Roqué (CEHIC). Podeu veure la presentació i discussió de la pel·lícula aquí
3. La màquina de la fi del món
Dimarts, 16 d’abril 2013, 19,30 h. Sala Oriol Bohigas
Dr Strangelove (Stanley Kubrick, 1964), situada al punt àlgid de la guerra freda al segle XX, ens convida a reflexionar críticament sobre les nostres eelacions de fascinació i terror amb la tecnologia i, en clau de sàtira, sobre algunes de les seves implicacions socioculturals.
Debat moderat per: Agustí Nieto (CEHIC). Podeu veure la presentació i discussió de la pel·lícula aquí
4. Benvinguts a teràpia
Dimarts, 30 d’abril 2013, 19,30 h. Sala Oriol Bohigas
A The man with two brains (1983), Carl Reiner planteja un viatge al fons de la condició humana a través d’una forma molt particular, i no poc estesa, d’entendre el cervell a nivell biològic i fisiològic, així com els metàfores que aquesta manera d’entendre genera.
Debat moderat per: Fernando Vidal (CEHIC). Podeu veure la presentació i discussió de la pel·lícula aquí
Cicle coordinat per Carlos Tabernero (CEHIC), Francesc Solà (Secció Cinema) i Michele Catanzaro (Secció Ciència).