El cervell envaeix la ciutat

Dins del cicle “El cervell envaeix la ciutat, les claus neurobiològiques de la societat” organitzat per la Sociedad Española de Neurociencia (SENC), l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i l’Obra Social “la Caixa”, l’Ateneu Barcelonès va participar en dos actes relacionats amb les arts i el cervell.

El primer dels actes de què vam poder gaudir a l’Ateneu va ser una conferència-teatralitzada i el segon una xerrada sobre neurociència i literatura. Si us vau perdre aquests actes, o en voleu tornar a gaudir, teniu els vídeos de les ponències.

Protón: el fascinante viaje neuronal de una partícula inmortal
13 de desembre 2011
Xurxo Mariño, professor de fisiologia a la Universitat de la Corunya
Vicente Souza, actor

L’Univers actual és el resultat de 13 700 milions d’anys d’interaccions entre partícules, àtoms i molècules. Dins d’aquest Univers, format per aquestes molècules, està el nostre encèfal, el constructor d’una ment capaç de preguntar-se sobre totes aquestes qüestions. Com es van formar aquestes molècules? D’on van sortir els diferents tipus d’àtoms i les partícules que els formen? Com es relacionen entre elles per donar lloc a la nostra ment? Per comprendre-hem de viatjar als límits del Cosmos, al començament de tot.

Podeu veure l’actuació aquí

“Neurociència i Literatura”
1 de febrer 2012
Manuel Carreiras, professor d’investigació d’Ikerbasque, director del Basque Center on Cognition, Brain and Language (Espanya) i escriptor

Els retrats literaris sobre estats mentals com ara l’amor, la bellesa i l’odi poden ser molt poderosos. Què tenen a dir els neurocientífics i els escriptors sobre la representació dels instints primaris en el cervell o sobre el paper?

Podeu veure la conferència aquí

Aquí teniu més informació sobre el cicle “El cervell envaeix la ciutat“:

El cervell és l’òrgan de la ment: comprendre com funciona és conèixer-nos a nosaltres mateixos, i els descobriments que cada dia ens arriben des de la neurociència tenen efectes importants sobre com concebem el comportament individual i social. L’any 2012 va ser l’Any de la Neurociència a Espanya, i al juliol va tenir lloc a Barcelona el congrés de la Federació Europea de Societats de Neurociències (FENS, de l’anglès Federation of European Neurosciences Societies), la trobada neurocientífica internacional més important d’Europa, que aplegà a la ciutat els millors especialistes d’aquest camp. Sota aquest paraigua, la Sociedad Española de Neurociencia (SENC), l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) i l’Obra Social ”la Caixa” van organitzar un programa formatiu per a tots els públics amb xerrades de divulgació entre el novembre del 2011 i el juliol del 2012. Durant el cicle es va tractar la relació de la neurociència amb diferents aspectes de la societat, la cultura i la creativitat, amb l’objectiu d’apropar els descobriments sobre el funcionament del cervell a totes les persones interessades. Les xerrades van tenir lloc a diversos espais de Barcelona, des del Palau de la Virreina fins a CosmoCaixa, passant per museus i centres culturals, i com no, l’Ateneu Barcelonès també hi va participar. Concebut com un curs obert a tota la ciutadania, l’objectiu era posar a l’abast de la societat, sota el guiatge d’investigadors de prestigi nacional i internacional, els coneixements més recents i rellevants sobre el cervell i el comportament.

A més, podeu consultar la web amb tota la información del cicle aquí

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s