Cicle “Una altra manera de mirar la salut”

Seguint amb els cicles duts a terme amb anterioritat trobem un cicle dedicat a la salut, en concret, a “Una altra manera de mirar la salut”. De març a juny del 2012, van passar per l’Ateneu Barcelonès un seguit d’especialistes en salut pública que ens van parlar sobre la qualitat de l’aire, la salut de la nostra ciutat, els contaminants ambientals i una malaltia que conecta perfectament salut i societat: la malària.

Si no hi vau poder assistir, trobareu un vídeo de cadascuna de les xerrades i informació complementària per si en voleu saber més.

Resum del cicle

“Quan pensem en què determina la nostra salut, solem pensar en si tenim predisposició hereditària a certes malalties, si mengem bé, si fem esport o quina teràpia hem de triar, si una de farmacèutica o una de natural… Totes aquestes idees tenen un element comú. És a dir són aspectes del tot individuals: el nostre genoma, el nostre estil de vida, les nostres eleccions terapèutiques… És veritablement només això el que determina la nostra salut? Si obrim la mirada, de l’individu a la població, ens assabentem que hi ha altres elements, sovint molt més determinants. Què fa que algunes ciutats, societats o països gaudeixin d’una salut millor que d’altres? La epidemiologia i la salut pública ens ensenyen que la pobresa, la desigualtat, la qualitat del medi ambient tenen molt que veure amb la salut de les persones. Aquests aspectes no depenen només de les nostres eleccions o característiques individuals, sinó del model de societat en la qual vivim. En aquest cicle volem centrar la nostra atenció en aquesta altra manera de veure la salut”.

Jordi Sunyer (codirector del Centre d’Investigació en Epidemiologia Ambiental, CREAL): “La salut que respirem”. Dimarts, 20 de març 2012, a les 19,30h. Sala Oriol Bohigas

El trànsit és la font de contaminació de l’aire més perjudicial per a la salut a Barcelona: el transport és una font important del “mix” de partícules que respirem cada dia, però també hi ha altres ingredients, de la sorra del Sahara, que ha augmentat amb el canvi climàtic, a les emissions industrials. Aquesta xerrada recapitula les evidències de les quals disposem sobre la qualitat de l’aire i analitza els seus impactes sobre la salut.

Podeu veure el vídeo de la xerrada aquí

Carme Borrell (directora de Recerca de l’Agència de Salut Pública de Barcelona): “Barcelona: revisió mèdica”. Dimecres, 25 d’Abril 2012, 19,30h. Sala Oriol Bohigas

Com està Barcelona? La seva salut ha millorat o empitjorat les darreres dècades? Quins són els factors que influeixen més en les malalties i les morts que es donen a la ciutat? Viure a Barcelona és un factor de risc? Barcelona promou la salut? En aquesta xerrada, la ciutat passa una revisió mèdica, en la qual s’intenten identificar els grans factors determinants, tendències i reptes de la salut a la ciutat.

Podeu veure el vídeo de la xerrada aquí

Miquel Porta (investigador i catedràtic de salut pública, IMIM-UAB): “La impregnació corporal per compostos tòxics: salut, cultura i societat”. Dimectes, 2 de Maig 2012, 19,30h. Sala Oriol Bohigas

La salut d’una persona no és un assumpte privat: hi influeixen molts factors que hi ha al seu entorn. Aquesta xerrada presenta els coneixements existents sobre la contaminació humana per compostos tòxics i com aquests contribueixen a causar algunes malalties que ens afecten. A partir d’aquest exemple, parlarem de les principals vies a través de les quals el context físic, econòmic i social influeix en la nostra salut.

Podeu veure el vídeo de la xerrada aquí

Pedro Alonso (metge, director d’ISGlobal): “Malària, malaltia d’un mon desigual”. Dimecres, 27 de juny 2012, 19.30h. Sala Oriol Bohigas

La malària és un fenomen mèdic i social alhora. Aquesta epidèmia és el resultat del cercle viciós malaltia-pobresa, en el qual la desigualtat perjudica la salut, fet que al seu torn produeix encara més desigualtat. Si mirem a la història de la malària a Europa, veiem que les armes bàsiques de la lluita que es va lliurar contra aquesta malaltia són les mateixes que s’haurien d’aplicar als nostres dies a l’Àfrica i en altres llocs del món. Revisem els factors que determinen l’epidèmia i els remeis que hem de aplicar. També reflexionem sobre quins són els problemes del nostre planeta que hauríem resoldre per eradicar les malalties relacionades amb la pobresa.

Podeu veure el vídeo de la xerrada aquí

Informació adicional sobre salut pública

  • Joan Benach y Carles Muntaner, Aprender a mirar la salud, Icaria PDF
  • Richard Wilkinson y Kate Pickett, Desigualdad, Un análisis de la (in) felicidad colectiva, Turner
  • Michael Marmot, Staus syndrome, Bloomsbury Publishing LTD.
  • Carlos Álvarez Dardet, Luis Castiel, Salud persecutoria: los límites de la responsabilidad, Lugar editorial PDF
  • Informe final de la comisión sobre determinantes sociales de la salud de la OMS PDF
  • Porta M, et al. Nuestra contaminación interna. Concentraciones de compuestos tóxicos persistentes en la población española. Madrid: Los libros de la Catarata, 2009.

Us podeu descarregar el document resum del cicle aquí

Cicle organitzat en col·laboració amb l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s