Cicle “Curs d’autodefensa matemàtica”

Les matemàtiques són part essencial de la nostra vida quotidiana. El cicle “Curs d’autodefensa matemàtica“, dut a terme entre els mesos de febrer i juny del 2011, va tractar els usos i abusos dels nombres a la premsa, la política i la societat.

Estadístiques, gràfiques, percentatges… els nombres abunden a la premsa, als discursos dels polítics, a l’administració, etc. La societat de la informació ha incrementat encara més aquesta tendència: cada dia es generen enormes bases de dades amb el rastre electrònic de la nostra navegació a internet, les nostres compres, les nostres trucades. És l’època de la gran explosió de les dades: el “Big Data”. Per orientar-nos en la selva dels nombres i les estadístiques, necessitem un “curs d’autodefensa”, que ens proporcioni exemples i pautes sobre les moltes oportunitats i els molts abusos que deriven de la presència dels nombres al nostre entorn. Aquest cicle explorar les aplicacions de les matemàtiques (l’estadística, la demografia, els sondejos, les enquestes, el processat i la visualització de dades…) als problemes socials.

Claudi Alsina (Catedràtic de Matemàtiques, UPC): “Assassinats matemàtics”. Dijous 3 de febrer 2011, 19.30h. Sala Oriol Bohigas.

Els errors matemàtics són omnipresents en el món actual. En presentarem molts exemples quotidians. Els nombres mereixen un futur millor: cal donar una oportunitat!

Si en voleu saber més: Claudi Alsina, Asesinatos matemáticos, Ariel, 2010

Pere Grima (Professor d’Estadística, UPC): “Estadística: atenció a les falses imitacions”. Dijous 10 de març, 19.30h. Sala Oriol Bohigas.

L’estadística, com tantes altres coses, utilitzada de forma correcta i en la dosi adequada produeix grans beneficis: s’entén millor el que està passant, es poden prendre millors decisions…, però si se’n fa un mal ús els efectes poden ser catastròfics: confusió, desorientació,… A la premsa i a la publicitat es troben molts exemples, tant de bons usos com d’altres no tan bons. Es tracta de saber distingir els uns dels altres i evitar que ens donin gat per llebre.

Si en voleu saber més: Pere Grima, La certeza absoluta y otras ficciones, RBA, 2010

Fabien Girardin (investigador i enginyer, agència de recerca Lift Lab): “El tsunami de la informació: com sobreviure en un món inundat per les dades”. Dijous 24 de març 2011, 19.30h. Sala Oriol Bohigas

Cada vegada que agafem una bicicleta del Bicing, pugem una foto al Flickr, truquem pel mòbil o actualitzem els nostres perfils a les xarxes socials, contribuïm a incrementar l’enorme quantitat de dades emmagatzemades en arxius i servidors de tot tipus. Si aprenem a filtrar, processar i visualitzar aquest tsunami d’informació, tindrem possibilitats sense precedents: regular el trànsit en temps real, anticipar crisis econòmiques, o preveure esdeveniments socials dramàtics. Aquestes possibilitats generen també noves preguntes a la societat. Qui té la propietat de la informació? Com evoluciona el concepte de privacitat?

Anna Cabré (directora del Centre d’Estudis Demogràfics, UAB): “Natalitat, família i envelliment: què en sabem?” Dimecres, 11 de maig 2011, 19.30h. Sala Oriol Bohigas.

“La gent no fa fills”, “La família ja no és la d’abans”, “Som una societat de vells”: frases com aquestes apareixen sovint en les converses i els discursos oficials. També serveixen per justificar accions polítiques. Però, què en sabem en realitat? Una mirada atenta a la demografia ens pot ajudar a trencar tòpics i a proposar actuar amb més coneixement.

Podeu veure el vídeo-crònica de la conferència de l’Anna Cabré aquí

Frederic Udina (professor d’Estadística, UPF i Barcelona GSE): “L’urna i la bola de vidre: secrets i enganys dels sondejos”. Dijous 2 de juny 2011, 19.30h. Sala Oriol Bohigas

Són de fiar els sondejos, especialment els que preveuen els resultats electorals? Es poden manipular? Les opinions que s’hi expressen són conviccions profundes, o superficials? I dels indecisos, què en fem? Votaran o no? Explorem com es cou un sondeig i quin són els usos bons i dolents d’aquesta eina.
A continuació podeu veure les diapositives de la xerrada.

Si us heu quedat amb ganes de saber-ne més, escolteu aquí l’entrevista a Michele Catanzaro i Pere Grima al programa Eureka! de la Xarxa ràdio

Altres recursos interessants:

Michael Blastland, Andrew Dilnot, El tigre que no está, Turner, 2009

Stephen Baker, Numerati, Seix Barral, 2009

http://www.malaprensa.com/

http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/more_or_less/default.stm

http://www.open2.net/moreorless/

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s